Het vraagstuk der inschrijving

Mensen vragen me wel eens hoe ik het straks ga doen met mijn inschrijving bij de gemeente. En ik heb daar nu nog geen antwoord op, omdat ik nog niet weet waar ik ga wonen. Als ik niet op het adres ingeschreven kan worden waar mijn huis staat, dan ga ik een briefadres aanvragen bij de gemeente.

Ik heb her en der informatie ingewonnen en met veel mensen van gedachten gewisseld, en ik zal hieronder samen proberen te vatten wat ik geleerd heb. Ik wil graag duidelijk maken dat het onderstaande mijn interpretatie is van hetgeen ik heb gelezen en gehoord en het kan dus zijn dat niet alle informatie juist is. Maar misschien helpt het je toch een beeld te geven van de mogelijkheden, het is en blijft een oerwoud van regelgeving in ons landje! Waar mogelijk heb ik een link naar de bron ingevoegd.

Wat zijn de mogelijkheden:

Inschrijven bij familie of vrienden

 • Afvalstoffenheffing wordt voor één of 3 personen berekend. Als je dus bij een alleenstaande inschrijft komen deze kosten er bij.
 • Bijstand wordt berekend aan de hand van het inkomen van het hele huishouden, dus iemand kan wellicht inkomen kwijtraken. Ook huurtoeslag en zorgtoeslag kunnen worden beïnvloed. Zorg dus dat je je kunt inschrijven bij mensen met een koopwoning die geen toeslagen krijgen van gemeente of belastingdienst.
 • Als je degene waarbij je ingeschreven staat een beetje wil ontlasten kun je evt. een postbus nemen voor je post dan hoef je er niet telkens langs.

Praktijkvoorbeeld: “Ik heb de belastingdienst gebeld, en de adviseur gaf aan dat het in de situatie waar ik me laat inschrijven bij twee vrienden (partners) met een koophuis, zonder toeslagen, in 1e instantie geen gevolgen heeft voor de inkomstenbelasting Als ik vrijstelling van belastingaangifte heb gekregen, dan hoef ik niet als ik me bij vrienden inschrijf wel belasting in te dienen, en zij hoeven niets te wijzigen bij hun indiening”.

Let op: onjuiste inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) is strafbaar! Zie het artikel van Drs. Erica Vergaal.

Inschrijven op briefadres bij familie of vrienden

Briefadres
Iedereen die geen vast woonadres heeft kan een tijdelijk briefadres aanvragen bij de GBA. U kunt dan op dat adres post ontvangen, bijvoorbeeld van instellingen. Het briefadres is tijdelijk en is uiteraard geen woonadres. Vraag om meer informatie bij uw gemeente.

 • Een briefadres wordt meestal voor korte tijd afgegeven, hoewel blijkt dat het in de praktijk wel mogelijk is voor langere tijd
 • Je kunt je gewoon verzekeren, hebt recht op uitkering etc.
 • Wel is het goed om te verklaren, en ook degene waar je het briefadres hebt, dat je momenteel geen vaste verblijfplaats hebt.
 • Je ouders verliezen niet het recht op zorg etc. als je met een briefadres bij ze ingeschreven staat en ook nergens uit blijkt dat je er echt woont.

Inschrijven als “thuisloze”

Thuisloos
– Je hebt wel een adres in de vorm van een huis, boot, auto, of caravan op een vaste plek.
– Of je hebt wel een adres waar je wordt opgevangen en waar je tenminste 20 dagen per maand (of 8 maanden per jaar) de nacht doorbrengt. Bijvoorbeeld via een hulpverlenende instantie die opvang biedt.
– Of je hebt een postadres bij vrienden of familie.

 • Je houdt recht op uitkering etc. Je geeft aan (tijdelijk) geen vast adres te hebben
 • Je kunt je gewoon verzekeren

Een kamer huren voor weinig

 • Alleen voor het adres, daar sta je dan ingeschreven.
 • nogmaals: onjuiste inschrijving is strafbaar. Als je opgeeft dat je ergens woont maar in werkelijkheid ergens anders woont, dan is dat een onjuiste inschrijving.

Overige tips en aandachtspunten:

 • Als je te lang nergens ingeschreven staat wordt je een illegaal. Ook bij de belastingdienst wordt je uitgeschreven waardoor je ook niet meer wit kunt werken.
 • Er wordt waarschijnlijk niet snel gecontroleerd of je ergens echt woont, tenzij er sprake is van bijstandsfraude.
 • Er zijn nog steeds campings die mogelijkheden bieden om je ook als wonend in te schrijven, omdat ze bv. ook appartementen verhuren.
 • Een postbus is anders dan een briefadres. Door de meeste instanties wordt een postbus niet geaccepteerd.

Praktijkvoorbeelden die ik ben tegengekomen:

 • X staat ingeschreven op een postadres, en daarvoor gewoon op het adres van haar ouders. De reden voor omzetting naar postadres had te maken met het feit dat een van de ouders thuiszorg nodig en dit niet kon omdat er een inwonend kind was. Op advies van de gemeente is dit over gezet op een postadres, en in al die jaren is er maar 1 keer een brief verstuurd of ze al een vast adres had. Wel verklaart ze, en ook haar ouders, dat ze rondzwerft en momenteel geen vaste verblijfplaats heeft. Ze heeft een WAO uitkering en ook de UWV weet van de situatie en heeft hier geen problemen mee.
 • X schrijft: “wanneer je bij familie staat ingeschreven of woont hoef je niet samen aangifte te doen. Dit hangt geloof ik van je familierelatie af. Ik woon bij mijn moeder met mijn gezin totdat ons schip bewoonbaar is. En mijn gezin en mijn moeder doen apart aangifte”
 • X schrijft: “Ik sta al 5 jaar ingeschreven bij vrienden met een koopwoning. Op hun woning staan nog 5 anderen ingeschreven. De eigenaar van het huis werkt bij de belastingdienst, daarom wisten we zo zeker dat dat geen problemen ging geven”.
 • X Schrijft: “Ik heb met 2 kinderen 8 jaar zogenaamd in het buitenland gewoond. Kreeg gewoon een baan, verzekeringen, kinderbijslag etc. Wij hebben ons uitgeschreven. Werd me verteld dat ik verplicht was om nieuw adres op te geven. Ik zei toen ‘ dat weet ik nog niet. Tegen de tijd dat ik het wel heb, geef ik wel een bericht’. Wij hebben toen 8 jaar in een huisje van een particulier gewoond. Niet ingeschreven, het kan allemaal. Ik zou 8 jaar minder recht hebben op AOW, maar omdat ik kan aantonen dat ik in Nederland werkte, en geen inkomen in het buitenland had, vervalt deze niet dus. Als je werkt betaal je ook gewoon je premies e.d.”.

justice-maze

Het zou fijn zijn als de overheid met een oplossing voor dit geharrewar zou komen, er is duidelijk behoefte aan een transparant en soepeler beleid voor mensen die op een alternatieve, vrije, mobiele (en meestal duurzame) manier willen wonen. Het feit is dat het nu niet werkt, niet voor de bewoners en niet voor de gemeentes. Het oerwoud van regels schrikt mensen zo af dat ze liever illegaal wonen dan “de strijd” met de gemeente aan gaan. En dat is jammer want zo wordt niet duidelijk hoe groot de behoefte aan alternatieve woonvormen en de daarbij passende regelgeving is, en zo worden eventuele vooroordelen van overheid naar de mensen achter deze alternatieve woonvormen mogelijk bevestigd. Laten we hopen dat die oplossing er in de nabije toekomst gaat komen.!

 

5 gedachtes over “Het vraagstuk der inschrijving

 1. Pingback: Waar mag je wonen in een Tiny House | Marjolein in het klein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s